Ekonomi

Tokyo Borsası çalışanı içeriden öğrenenlerin ticareti soruşturmasıyla karşı karşıya

Tokyo Borsası’nın ana şirketi olan Japan Exchange Group’tan (JPX) yapılan açıklamaya göre, Tokyo Borsası’nın bir çalışanı şu anda içeriden öğrenenlerin ticareti iddiasıyla soruşturma altında. Soruşturma, Menkul Kıymetler ve Borsa Gözetim Komisyonu tarafından yürütülüyor ve JPX tam işbirliği yapma taahhüdünde bulundu.

JPX, bu durumun kote şirketlerine ve diğer paydaşlarına neden olabileceği sıkıntı ve rahatsızlık için özür diledi. Söz konusu çalışanın, halka açık olmayan kurumsal bilgileri kullanarak hisse senedi alım satımı yaptığı iddia ediliyor. Raporlara göre soruşturma Eylül ayı civarında başladı.

Olayı ilk olarak Nikkei gazetesi bildirdi ve bireyin bu yıl içinde kote şirketlerin ihale teklifleri hakkındaki içeriden bilgileri tekrar tekrar bir akrabasına verdiğinden şüphelenildiğini açıkladı. Bu akrabanın, bilgileri kullanarak hisse senedi ticaretinden birkaç yüz bin yen tutarında kâr elde ettiği bildiriliyor.

Çalışanın kimliği ve ilgili hisse senetleri JPX tarafından açıklanmadı veya medyada bildirilmedi. Menkul Kıymetler ve Borsa Gözetim Komisyonu’nun bir sözcüsüyle yorum almak için yapılan girişimler başarısız oldu ve bir JPX temsilcisi resmi açıklamaları dışında başka ayrıntı vermeyeceklerini belirtti.

İçeriden öğrenenlerin ticareti, Japonya’nın Finansal Araçlar ve Borsa Yasası kapsamında ciddi bir suçtur ve beş yıla kadar hapis cezası, 5 milyon yene kadar para cezası veya her ikisi birden ile cezalandırılabilir. Mevcut döviz kuru 1 ABD doları 151,0700 yen şeklindedir.

Reuters bu makaleye katkıda bulundu.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu